Naast Sean Ellis is Brian Balfour (hij werkte als VP Growth voor Hubspot) een bekende naam in de Growth Hacking scene. Hij legt in deze video goed uit hoe hij Growth Hacking op een praktische manier bij Hubspot inrichtte.
Growth Hacking in 5 stappen
Lees (of scan) je liever dan dat je een hele video bekijkt? Hieronder leg ik nog even kort de 5 basisstappen van Growth Hacking uit.
- Je ontwerpt een marketing- en salesfunnel en definieert daarin de belangrijkste KPI’s (Awareness, Acquisitie, Revenue, Retentie, Referral). Daarnaast stel je één belangrijkste metric waarop je continu stuurt; de One Metric That Matters (OMTM). Dé essentiële waarde die inzicht geeft in hoe het ervoor staat met de groei.
- Je brainstormt (met je team) om tot nieuwe ideeën voor experimenten te komen, die kunnen leiden tot groei.
- Je prioriteert deze op basis van verwacht rendement of omzetgroei.
- Je test en experimenteert – op zo klein mogelijke schaal (MVP) – met deze ideeën
- Elk idee of experiment dat een significante extra bijdrage levert aan de groei, probeer je op te schalen of te automatiseren. Lukt dat niet? Bijvoorbeeld omdat bepaalde mate van handwerk nodig is? Dan leg je het in een draaiboek vast.Uiteraard kun je dit in de praktijk niet zonder een multidisciplinair team, want je hebt nu eenmaal competenties nodig zoals UX design, copywriting, development, webanalytics, mediaexpertise en een verbindende (growth of marketing) teamlead.

Tot zover de theorie. Om die te laten slagen binnen jouw bedrijf of marketingteam, zijn een aantal randvoorwaarden nodig. En je zal ook een paar valkuilen tegenkomen. Deze loop ik hieronder even met je door, zodat je bij het nastreven van jouw groeiplannen niet in deze valkuilen stapt.
De 5 valkuilen binnen Growth Hacking
1. Je vergeet of verwaarloost je ‘ouderwets goede’ marketingbasis
Bij Growth Hacking verschuift het accent – ongemerkt – naar tactieken en vooral naar allerlei tooltjes. Kijk uit dat je je marketingbasis (een fatsoenlijk marketingplan waarin de keuzes ten aanzien van target audiences, je waardepropositie, je communicatiestrategie en je ideeën over sales planning) niet verwaarloost.
Daarnaast zijn meer basale dingen, zoals het schrijven en verbeteren van sales copy op je site en het vaker e-mailen van je klantenbase, soms een veel betere investering van je tijd dan het toepassen van het zoveelste tooltje. Let op die balans!

Growth Hacking is populairder dan direct marketing, maar direct marketingskills maken in de praktijk nog altijd het échte verschil in al je communicatie-uitingen. Dat van Growth Hacking moet nog maar blijken.
2. Je hebt geen goed gevalideerde funnel
In theorie (en op nagenoeg alle plaatjes op internet) zien funnels er allemaal simpel en zowat hetzelfde uit. Toch ontbreekt ook bij zo’n beetje alle klanten waar ik voor werk een goede marketingfunnel. Zonder goede funnel kun je eigenlijk beter niet starten met Growth Hacking. Zo’n funnel is namelijk de basis hiervan.
3. Je vergeet het ‘gewone laaghangend fruit’
Een goed (marketing)plan en een goede funnel ontbreken dus vaak. Zo is het helaas ook met veel andere marketingtactieken. Ze zijn onvoldoende uitgewerkt en met een paar kleine aanpassingen veel effectiever te krijgen. Zo zijn de verleiding (in de copy) op de website en marketing automation bij veel bedrijven nog lang niet optimaal ingericht. Zorg dat je dat eerst hebt opgepakt voor je aan iets nieuws begint.
4. Je werkt gefragmenteerd en verliest focus
Misschien niet echt aantrekkelijk in de tijd dat we met zijn allen Agile en Scrum werken, maar toch is de implementatie van ieder idee, experiment of nieuwe tool het waard om even projectmatig beschouwd te worden. Hoeveel werk is er echt nodig? Wat zijn risico’s? Wat zijn de échte kosten? Wat zijn de scenario’s? Wat kunnen we niet doen als we dit wel doen?