Een effectieve social video maken

Antal deelt zijn 8 tips

Op de bank met Antal. Wat kan onze ervaren Creative Designer ons bijbrengen over het maken van een goede social video? Hij is er zo vaak mee bezig dat hij goede tips moet kunnen dromen. We ploffen neer en laten ons verrassen.

Als er één middel effectief is om je klanten te bereiken via de bekende kanalen als LinkedIn, Instagram en Facebook, dan is het video. In de 10 jaar dat ik bij MassMovement werk, heb ik het display landschap zien verschuiven van statische afbeeldingen op websites naar flash- en html-banners tot de social en video advertising die we nu kennen. Door het gebruik van beeld en animatie is dit het middel bij uitstek om een goed verhaal te vertellen over je merk.


Vanwege de stortvloed aan beeld en informatie op social feeds, wordt het steeds lastiger om de aandacht van je doelgroep te trekken en vast te houden. Hoe ga je te werk en waar moet je rekening mee houden? Onderstaand 8 tips die je helpen om het meest optimale te bereiken met je social video.


1. Start met de kern 

De eerste twee seconden zijn het allerbelangrijkst, hier moet de kijker direct getriggerd worden. Wacht daarom niet tot het einde van de video met het geven van de kernboodschap of het in beeld brengen van je merk of product. De kans is groot dat de ongeduldige kijker het einde nooit te zien krijgt. Werk niet met lange intro’s of te veel achtergrondinformatie. De aandacht van gebruikers wordt steeds korter.    


2. Val op

Je video moet er direct uitspringen als de gebruiker erlangs scrollt. Begin daarom gelijk met een pakkende tekst of een heftige animatie. Kies een passende titel en zorg zelf voor een interessante thumbnail met tekst die de bezoeker nieuwsgierig maakt. Een tekst onder de post die vertelt wat de kijker kan verwachten of een scherpe Call To Action, kan ook goed helpen het doel van je video te bereiken.   


3. Design for sound off

Zet altijd muziek of geluidseffecten onder de video om de impact te versterken, maar ga ervan uit dat het geluid van de kijkers in veel gevallen uitstaat en dat ze de video dus zien zonder geluid. Ondersteun de boodschap met korte tekst in beeld en zorg voor ondertitels als er een voice-over wordt gebruikt. Je wilt dat de boodschap ook zonder geluid goed overkomt.  


4. Less is more

Stop niet te veel details in je video. Deze zullen op kleinere schermen niet opvallen, eerder afleiden. Maak teksten groot en duidelijk, zodat ze op alle devices goed leesbaar zijn.


5. Be quick

Houd beweging en snelheid in de video, monteer het kort en bondig, en voeg op de belangrijke punten animaties toe voor meer impact. Hoe sneller je video, hoe langer de bezoeker blijft hangen.


6. Kies het juiste formaat

Maak gebruik van een vierkant formaat als er op mobiele gebruikers getarget wordt. Dit formaat vult het beeld beter in de portretmodus en presteert over het algemeen beter dan landscape.


7. Let op de kwaliteit

Zorg ervoor dat je de video uploadt in minimaal full HD-kwaliteit en 30 frames per seconde, zodat hij altijd scherp en soepel wordt afgespeeld.


8. Zorg voor een heldere boodschap

Probeer één compact verhaal te vertellen met een heldere boodschap. Laat al het niet-noodzakelijke weg. Het volledige verhaal, met diepgang en achtergrondinformatie, is iets voor op de landingspagina waar de video naartoe leidt. Zie de video als een samenvatting of trailer van wat er op de landingspagina gebeurt.


Ook social video’s inzetten voor jouw merk? Mail dan naar antal.nagy@massmovement.nl.Antal Nagy

Fotografie: Nylo de Meijer

Uitdagingen gaan wij nooit uit de weg. Waarom zouden we? Samen mooi werk maken, daar worden wij blij van!
Laten we eens kennismaken