9 x technische tips voor een perfecte livestream

Met een livestream kun je een heel groot publiek bereiken. Als je het goed aanpakt, tenminste. Alleen al op technisch gebied komt er namelijk veel bij kijken. Hoe zorg je ervoor dat iedereen goed te verstaan is? Hoe voorkom je dat de verbinding gaat haperen en hoe houd je de livestream interessant? 9 tips van Antal, onze technisch expert die als geen ander weet wat er bij een livestream komt kijken.

 • De perfecte ruimte
  Zorg voor een goede ruimte om op te nemen, zonder geluidsoverlast. Een plek waar genoeg ruimte is voor apparatuur, kabels, decor, gasten en meerdere schermen, en waar het licht niet verandert. Voor het raam is dus geen goed idee, en witblauw tl-kantoorlicht ziet er op beeld niet mooi uit.

 • Een goede internetverbinding is essentieel!
  Vergeet Wifi en vergeet een drukbezette lijn op kantoor waar veel mensen aan het werk zijn, want dit merk je in de stream. Test de lijn goed met alle verbindingen open, op hetzelfde tijdstip dat je van plan bent live te gaan. Drop-outs, kwaliteitsverlies en vertragingen wil je voorkomen tijdens de uitzending.

 • Houd het niet bij één camera
  Zorg voor goede camera's en belichting. En houd het niet bij één camera. Een gesprek tussen twee mensen aan een tafel, constant vanuit één camerapositie gefilmd, wordt al snel saai. En je wilt niet dat mensen afhaken. Met meerdere camera's is het makkelijk schakelen tussen wijd, medium en close shot. Een beetje dynamiek is wel zo prettig om naar te kijken.

 • Goede microfoons zijn onmisbaar
  Minstens zo belangrijk als goede camera's: goede microfoons. Iedere deelnemer aan de stream krijgt z'n eigen microfoon, zodat het geluid voor iedere spreker zo optimaal mogelijk in te regelen is. Om snel in te kunnen grijpen, zijn een goede mengtafel en geluidstechnicus zeker geen overbodige luxe.

 • Bekijk goed wat passend is
  Het allerbelangrijkste is goed na te denken wat in jouw situatie het beste past. Soms wil je gebruiksgemak, soms wil je flexibel zijn. Misschien wil je de set wel meenemen naar verschillende locaties, wat de keuze voor een mobiele oplossing het meest logisch maakt. Er is geen perfecte oplossing voor iedere situatie en iedere setup heeft voor- en nadelen.
Antal tijdens de livestream
 • Goede gesprekken op afstand
  Als je een streamgesprek op afstand wilt houden, kun je het populaire Skype of Zoom gebruiken. Maar er zijn betere alternatieven te vinden, waarbij de kwaliteit van de stream hoger ligt en er meer te customizen valt. OBS-ninja is een goed voorbeeld.

 • Zorg voor headsets of koptelefoons
  Zorg ervoor dat iedere deelnemer aan een streamgesprek op afstand een headset of koptelefoon draagt. Niets is zo vervelend als een echo in het geluid of twee mensen in beeld die elkaar niet goed kunnen verstaan.

 • Een creatieve voorbereiding is het halve werk
  Probeer met leuke bumpers, leaders en interessante clips tussendoor, de stream interessant te houden. Een goede live-uitzending wordt nog leuker met een creatieve voorbereiding.

 • Live = realtime reacties
  Nodig uit tot interactie met de kijkers. Laat ze vragen stellen, opmerkingen maken of meedoen met een spelletje. Door de reacties realtime in beeld te tonen, krijgt het live zijn van de uitzending toegevoegde waarde.


Interesse in een volledig verzorgde livestream? Met MassLive regelen wij alles wat hierboven genoemd staat. En nog veel meer, als jij dat wilt. Een script, acteurs, een wervende campagne; het complete plaatje.  
Bekijk wat MassLive jou kan bieden.

Aadjan de Groot

Wil je direct meer informatie over MassLive?

Of heb je een idee waarover je wilt sparren?

Neem contact op met Aadjan
Uitdagingen gaan wij nooit uit de weg. Waarom zouden we? Samen mooi werk maken, daar worden wij blij van!
Laten we eens kennismaken