"Crèmes, maskers, peelings, serums, zelf kan ik er geen genoeg van krijgen en met mij heel veel vrouwen niet. In een leven vol stress, borrels met te veel hapjes en wijn, en ieder jaar minimaal 3 weken in de zon om weer bij te komen, realiseren wij ons eens te meer dat de eeuwige jeugd slechts voorbehouden is aan hen die hun hand niet en hun portemonnee wel omdraaien voor de botoxspuit of zuurstofpeeling. Dat grove geschut is echter slechts voor de enkeling in Wassenaar, of het Amsterdamse Oud-Zuid weggelegd. Voor alle andere vrouwen geldt dat zij met liefde ten prooi vallen aan de reclame-uitingen van de cosmetica-industrie, die hen nog minder rimpels en een nog gladdere belooft bij ieder nieuw potje dat geïntroduceerd wordt. En reken maar dat wij daarin willen geloven! Nu is het helaas zo dat geen van ons aan de verpakking van een potje kan zien wat het effect van de inhoud zal zijn en dat iedere koop een kleine gok blijft. De strijd in het schap en in cosmeticareclames gaat daarom niet alleen over de beste claims, maar vooral ook over de mooiste verpakkingen, advertenties en commercials om ons maar te overtuigen dat het smeersel echt effect heeft. Getuige het feit dat uit verschillende onderzoeken de duurste crèmes het verloren van de anti-rimpelcrème van de Aldi, zegt genoeg. Wij blijven liever geloven in die hele mooie commercials van Chanel, dan dat we naar de Aldi rennen voor een potje merkloze, goedkope crème.

En dat is precies wat Dr. van der Hoog zich realiseert. Met een verstoft imago, kwam het merk niet ver meer. Tijd voor een goede opfrisbeurt dus. Met de restyling werden de verpakkingen aangepast en sinds afgelopen maand draait er op de Nederlandse televisie een commercial. De commercial geeft een gevoel van luxe en glamour, met een vleugje natuur. Een heel klein vleugje dan, want een jurk van nepbloemen heeft natuurlijk weinig met de natuur te maken. Tot voor de restyling was Dr. van der Hoog een oerdegelijk merk voor de gewone, nuchtere Hollandse vrouw die graag plantaardige producten gebruikte. Het merk riep eerder associaties op als functioneel en natuurlijk en beloofde weinig verwennerij en luxe. De commercial lijkt een poging dit beeld in een keer 180 graden te kantelen. De stadse glamour van Miami - is dit aspiratieniveau voor de nuchtere Nederlandse vrouw niet een beetje te hoog? - in combinatie met een vrouw die duidelijk van zichzelf houdt, doet vermoeden dat Dr. van der Hoog graag een plaats in de badkamer krijgt van de zelfbewuste stadse vrouw. De commercial is zeker mooi, maar lijkt er wel eerder een voor een duur internationaal merk dan voor een merk dat voor nog geen 20 euro bij het Kruidvat te verkrijgen is.

Voor de huidige gebruikersgroep kwam de nieuwe uitstraling enigszins als een verrassing. Hoewel door veel van hen de commercial goed ontvangen werd, was er ook kritiek, zo valt te lezen op Facebook en Twitter. Fans vonden dat de commercial te ver af stond van de producten van Dr. van der Hoog. Te glamoureus, teveel luxe, te opgesmukt. Te ver van het gevoel van een natuurlijk product vandaan dus. En was schoonheid ontleend aan de natuur nou niet een van de belangrijkste USP’s van het merk? Met de commercial lijkt Dr. van der Hoog dus een van belangrijke USP’s te vervagen en ik vraag me af of dat de bedoeling is geweest. Daar tegenover staat dat Dr. van der Hoog een nieuwe doelgroep aanboort, die wel gevoelig is voor luxe en mooie plaatjes.

In schril contrast met de commercial staan de nieuwe verpakkingen. Daar waar de commercial misschien naar de smaak van sommige fans teveel glamour uitstraalt, zijn de verpakkingen bijna medicinaal qua vormgeving. Er is hiermee maar weinig verband tussen commercial en verpakking en dat is zonde. Mensen die zich aangesproken voelen door de commercial zouden in de winkel nog wel eens af kunnen haken wanneer ze de verpakking zien. Een gemiste kans dus. Ik zou zeggen: wat minder glamour in de commercial en wat meer glitter in de verpakkingen en ik weet zeker dat heel veel vrouwen graag geloven in de natuurlijke klasse van Dr. van der Hoog!"

Dit artikel is geplaatst op Nederlandsmedianieuws.nl

Deel dit artikel op social media

door Femke Marcar

Femke Marcar

Femke is Marketing & Social Media Manager bij MassMovement

@femkemarcar